2014. nov 23.

F1 Az Abu-Dzabi Nagydíj rajtrácsa a büntetéseket követően

írta: FormaNet
F1 Az Abu-Dzabi Nagydíj rajtrácsa a büntetéseket követően

A szombati időmérő eredményéhez képest meglehetősen átalakul a rajtrács az évad utolsó nagydíján, ráadásul nem is akármilyen büntetéseknek köszönhetően.

abu-dzabi_1.JPG

Azt már péntek délután tudni lehetett, hogy a Lotus francia versenyzője, Romain Grosjean példátlanul nagy rajtbüntetést kapott, miután autójába beszerelték a hatodik belső égésű motort, turbófeltöltőt és hőenergia-visszanyerő rendszert is. A szabályok értelmében a motorcsere 10 rajthelyes büntetést von maga után, majd minden további hatodik részegység plusz 5 rajthelyes hátrasorolást jelent. Grosjean így összesen 20 rajtpozíciót bukott, ráadásul mivel nincs több verseny, így nem lehet tovább vinni a büntetést, ezért a 20-ból fennmaradó helyekért a futamon még időbüntetést is kap.

Hasonlóan nehéz lett a Red Bull helyzete is, bár teljesen más okokból. A kvalifikáción Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel a két Mercedes és a két Williams mögött végzett, ám utólag kiderült, mégsem foglalhatják el a harmadik rajtsort.

Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) sportfelügyelői ugyanis szabálytalannak találták az RB10-esek első szárnyát. A kvalifikáció utáni vizsgálat megállapította, hogy a megengedettnél hajlékonyabb az elem, melyet szándékosan úgy terveztek, hogy az menet közben, aerodinamikai terhelés hatására elhajoljon, ami szabályellenes.

A vétség miatt az FIA mindkét autót kizárta az időmérő edzésről, arra azonban engedélyt kaptak, hogy a mezőny végéről elrajtolhassanak. A csapat közleményében csalódottságának adott hangot amiért csak a Red Bullok első szárnyát vizsgálták meg, holott tudomásuk szerint a mezőnyből többen is hasonlóan értelmezték a szabályokat. Ezzel együtt természetesen elfogadták a büntetést, így mindkét Red Bull a rajtrács végéről vághat neki az 55 körös Abu-Dzabi Nagydíjnak.

Ezzel Danyiil Kvjat és Jenson Button örökölte meg a harmadik rajtsort, a két Ferrari előrelépett a negyedik vonalba, a másik McLaren és Toros Rosso pedig bekerült a top10-be, Kevin Magnussen és Jean-Eric Vergne sorrendben.

000 facebook_banner.jpg

Rajtrács

1.  Nico Rosberg - Mercedes

2.  Lewis Hamilton - Mercedes

3.  Valtteri Bottas - Williams/Mercedes

4.  Felipe Massa - Williams/Mercedes

5.  Danyiil Kvjat - Toro Rosso/Renault

6.  Jenson Button - McLaren/Mercedes

7.  Kimi Räikkönen - Ferrari

8.  Fernando Alonso - Ferrari

9.  Kevin Magnussen - McLaren/Mercedes

10. Jean-Eric Vergne - Toro Rosso/Renault

11. Sergio Perez - Force India/Mercedes

12. Nico Hülkenberg - Force India/Mercedes

13. Adrian Sutil - Sauber/Ferrari

14. Esteban Gutierrez - Sauber/Ferrari

15. Pastor Maldonado - Lotus/Renault

16. Kobajasi Kamui - Caterham/Renault

17. Will Stevens - Caterham/Renault

18. Romain Grosjean - Lotus/Renault

19. Sebastian Vettel- Red Bull/Renault

20. Daniel Ricciardo - Red Bull/Renault

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

verseny f1 forma-1 rajtrács formula-1 abudzabi nagydíj