2014. dec 13.

F1 A csapatfőnökök szerint Hamilton volt az év legjobb versenyzője

írta: FormaNet
F1 A csapatfőnökök szerint Hamilton volt az év legjobb versenyzője

Az immár kétszeres világbajnok, Lewis Hamilton a Formula-1-es csapatfőnökök szavazata alapján is az év legjobbja lett,  az Autosport évenként összeállított top10-es listáján. A brit márkatársa és idei legnagyobb riválisa, Nico Rosberg mindeközben csak az ötödik lett a listán míg a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokát Fernando Alonso és Daniel Ricciardo foglalhatja el.

hamilton_2014.JPG

 

Mondhatni már hagyománynak számít, hogy az Autosport kérésére a szezon végén minden egyes jelenlegi csapatfőnök összeállítja saját top10-es listáját, mégpedig a jelenlegi pontozási rendszer alapján (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1). A szavazás titkos, azaz mindenki név nélkül állíthatja fel rangsorát, hogy szerinte ki volt a szezon legjobb versenyzője. Tavaly Sebastian Vettel, Fernando Alonso és Kimi Räikkönen állt a top3 helyen, ám ebből most csak a spanyol második helye maradt változatlan. A Ferraritól távozó kétszeres bajnok annak ellenére is lenyűgözte a csapatfőnököket, hogy a bajnokságban végül csak hatodik lett.

Tavaly Vettel (248 pont) és Alonso (213 pont) magasan a legtöbb szavazatot kapta, míg ebben az évben ennél jobban megoszlottak a vélemények. Az első hely természetesen Lewis Hamiltoné lett, de a brit nem érte el a 200 pontot, és Alonso is több mint 50 egységgel kevesebbet kapott a tavalyi évhez képest. Vettel ezúttal csak hetedik lett 53 ponttal, míg Räikkönen be sem került a top10-be.

Legutóbb egyébként 2012-ben történt meg, hogy nem az aktuális világbajnokot szavazták meg az év legjobbjának. Akkor Vettel nyerte meg a címet, ennek ellenére 12 csapatvezető közül nyolcan Alonsónak adták a maximum pontszámot, és végül a spanyol össz. pontszáma 269 lett, míg a második helyen záró Vettelé 198.

Ebben a szezonban a Mercedes versenyzőin kívül csak Daniel Ricciardo nyert nagydíjat, és három győzelmével és további öt dobogós eredményével az ausztrál a bajnoki tabella harmadik helyén zárt, mint ahogy a csapatfőnökök rangsorában is.

Valtteri Bottas a szezonzárón elért harmadik helyével a bajnoki pontversenyben beelőzte Vettelt és Alonsót, így a negyedik helyre ugrott fel. A Williams finn tehetsége a csapatvezetők szavazatai alapján is ezt a pozíciót kaparintotta meg, miközben csapattársa, Felipe Massa kb fele annyi ponttal csak hatodik lett Nico Rosberg mögött. A brazil tavaly éppen csak befért a top10-be, most pedig két ponttal előzi be a mezőny négyszeres bajnokát, a jövőre már ferraris színekben induló Vettelt. 

Nyolcadik helyen a Szuzukában súlyos balesetet szenvedő Jules Bianchi végzett, aki idén megszerezte a Marussia első - és egyben utolsó - pontjait a szériában.

Jenson Buttonnak nem csak mclarenes ülését sikerült megtartania, de tavalyi kilencedik helyét is. 2013-ban 24 ponttal lett utolsó előtti ezen a 10-es listán, most pedig kereken 40 egységgel büszkélkedhet.

A legjobb tíz utolsó helyét a Toro Rosso újonca, Danyiil Kvjat kapta meg, aki rögtön első F1-es versenyén, Melbourne-ben pontszerző helyen ért célba, majd végül nyolc ponttal a bajnoki tabella 15. helyén zárt, és aki jövőre már a „nagytestvérnél” bizonyíthat, Ricciardo csapattársaként.

000 facebook_banner.jpg

A szavazás végeredménye:

1. Lewis Hamilton – 194 pont

2. Fernando Alonso – 155 pont

3. Daniel Ricciardo – 135 pont

4. Valtteri Bottas – 119 pont

5. Nico Rosberg – 115 pont

6. Felipe Massa – 55 pont

7. Sebastian Vettel – 53 pont

8. Jules Bianchi – 44 pont

9. Jenson Button – 40 pont

10. Danyiil Kvjat – 28 pont

Akik szavaztak:

Christian Horner, Red Bull

Toto Wolff, Mercedes

Federico Gastaldi, Lotus

Marco Mattiacci, Ferrari

Eric Boullier, McLaren

Vijay Mallya, Force India

Monisha Kaltenborn, Sauber

Franz Tost, Toro Rosso

Claire Williams, Williams

Graeme Lowdon, Marussia

 

 

FormaNet, Varga Viktória 

Szólj hozzá

f1 szavazás forma-1 lewis hamilton formula-1