2015. ápr 07.

Az F1-nek hősök, szupersztárok kellenek

írta: FormaNet
Az F1-nek hősök, szupersztárok kellenek

A Pirelli motorsport igazgatója, Paul Hembery úgy véli, hogy manapság a Formula-1 leginkább a technikáról szól, a versenyzők pedig nem kapnak akkora megbecsülést, mint kellene, holott a rajongóknak hősökre van szükségük.

malaj_gp.JPG

 

Az idei szezon második nagydíján, Malajziában aratott Ferrari siker ugyan éppen jókor jött a királykategória számára, ám ez még nem győzött meg senkit arról, hogy az F1 kilábalt a válságból. A csökkenő nézettségi adatok, az egyre kevesebb szponzor, és a csapatok több mint felének pénzügyi gondjai egyik napról a másikra nem oldódnak meg. A széria hivatalos gumibeszállítójának motorsport igazgatója, Paul Hembery úgy látja, egyik fontos probléma az, hogy egyre inkább a technika kerül előtérbe a versenyző helyett, pedig az embereknek szupersztárok és hősök kellenek, akikre felnézhetnek. 

"Ebben a sportban igen jelentős szerepet játszik a technológia, de jó lenne ha a versenyzők olyan pozícióban lennének itt, mint a királyok, sztárok, akikre az emberek felnéznek, és akiket követnek. Szeretném ha a versenyzők inkább hősök lennének. A rajongók hősöket akarnak, egy ikonikus személyt. És azt is tudni akarják, hogy ha egy pilóta nyert, akkor tényleg azért nyert, mert akkor ő volt a legjobb. Amikor az emberek azt látják, hogy Lewis Hamilton megnyer egy versenyt, rögtön úgy gondolják, hogy a Mercedes autójával a mezőnyből legalább öt másik versenyző is ugyanezt az eredményt tudta volna felmutatni, és ez szomorú"- vélekedett a szakember, és a NASCAR-t hozta fel követendő példaként.

"A NASCAR-ban a versenyző a király. Még a mezőny végén lévő srác is egy szupersztár, több millió dolláros szerződéssel. Azt szeretném látni, hogy az F1-es versenyzők is ilyen megbecsülést kapjanak. Olyan nemzetközi szupersztárnak kellene lenniük, mint amilyen például David Beckham. Vannak pilóták, akik nem értik, miért rossz ötlet minden versenyen változtatni a sisakfestést. Mindenki tudja, hogy olyan ikonikus versenyzőknek, mint például, Graham Hill vagy Ayrton Senna milyen volt a sisakjuk. Ez is része volt az identitásuknak, és szerintem jó ötlet volt azt mondani, hogy tervezzenek egy sisakot, ami aztán állandó marad."

Ami a nagydíjak népszerűsítést illeti, Bernie Ecclestone rendszeresen előáll, egy-egy új ötlettel, mint például a mesterségesen előidézett esős futamok, vagy a rajtrács felcserélése, és persze a dupla pontok. Hembery ebben is további ötleteket fogalmazott meg: "Azt hiszem egy pénteki esti kvalifikáció jó lenne, hiszen már itt nyerne valaki, így a poromótereknek is van mit eladni. És talán szombaton lehetne egy sprintverseny, ami egy plusz termék, és a rajongók már szombaton is láthatnának egy dobogós ceremóniát. Szükség van a változásra. Már alig várjuk, hogy meg tudjuk, hogyan lesz 2017-től, és ez alapján fogjuk majd átgondolni az új szerződést. Szeretnénk tudni a tervet. Egy szórakoztatóiparban vagyunk, és bár lehet, hogy egyeseknek ez zavaró, de ha nem tudjuk szórakoztatni az embereket, akkor nem fognak nézni minket, és akkor a szponzorok sem jönnek. Ez egy ördögi kör.”

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 formula-1