2015. ápr 19.

F1 Hamilton nyert, Räikkönen megakadályozta a Mercedes kettős diadalát

írta: FormaNet
F1 Hamilton nyert, Räikkönen megakadályozta a Mercedes kettős diadalát

Lewis Hamilton ha nem is könnyedén nyerte meg a Bahreini Nagydíjat, de komolyan senki nem tudta megszorongatni. Mögötte azonban nagy harcok bontakoztak ki a dobogó második-harmadik fokáért, végül a hajrában Nico Rosberg és Kimi Räikkönen összecsapásából az utóbbi jött ki győztesen, így a finn bajnok második ferraris korszakának első dobogós helyezését ünnepelhette.

lewis_hamilton_2015_bahrein.JPG


Nem indult mindenkinek simán a szezon negyedik nagydíja. Még fel sem sorakozott a mezőny a rajtrácsra, máris meglett az első kieső, az egész hétvégén műszaki gondokkal küzdő, 100. mclarenes versenyére készülő Jenson Button személyében. A csapat információja szerint az ERS rendszerben olyan hibát észleltek, ami miatt nem érezték biztonságosnak brit pilótájuk rajthoz állását, aki egyébként az utolsó helyről indult volna, mivel a szombati kvalifikáción is leállt alatta a kocsi. A felvezető körök indításánál elektromos probléma miatt Felipe Massa is a rajtrácson ragadt, de az egyébként hatodik rajthelyet megszerző brazil a boxutcából végül el tudott rajtolni.

A start után Hamilton megtartotta vezető helyét, mögötte viszont Vettel, Rosberg és Räikkönen meccselt egy kicsit. Vettel maradt a második helyen, Rosberget azonban átugrotta a másik Ferrari.

Valtteri Bottas tartotta ötödik helyét, az első kör után a top10 második fele pedig a következőképen alakult: Daniel Ricciardo, Romain Grosjean, Nico Hülkenberg, Marcus Ericsson, Carlos Sainz Jr.
Max Verstappen és Pastor Maldonado az elsőkörös helyezkedésben kissé összeakadt, de mindkét versenyző folytatni tudta a versenyt.

Még a rajt előtti pillanatokból két büntetést is kiosztottak - Maldonado nem jól sorakozott fel a rajtrácsra, Sainz pedig túl lassan haladt a felvezetőkörén, ami miatt később mindketten öt másodperces büntetést kaptak.

A futam elején Ricciardo és Grosjean vívott csatát a hatodik-hetedik helyen, majd a 4. körben az élen is megkezdődtek az izgalmak. Rosberg megtámadta Räikkönent, és az 1-es kanyarban vissza is vette harmadik helyét. A finn rivális megpróbált visszavágni, de eredménytelenül.

Pár körrel később Rosberg már Vettel nyakán loholt, ehhez az is kellett, hogy a négyszeres bajnok nem sokkal azelőtt elmérte az egyik féktávot. A 9. körben ismét az 1-es kanyarnál megtörtént a helycsere, miután a Mercedes német pilótája agresszív, sikeres támadást indított ferraris honfitársa ellen. Hamilton ekkor bő öt másoderccel vezette a versenyt a második helyre felzárkózó csapattárs előtt.

Räikkönen is felzárkózott Vettelre, de végül a 14. körben a egy boxkiállás megsemmisítette a két vörös autó összecsapásának lehetőségét. Vettel kiállására egy körrel később a Mercedesnél is reagáltak, ettől függetlenül Rosberg ismét a Ferrari mögött találta magát, de most sem kellett sokat várni a támadásra. A 16. körben másodjára is levadászta 5-ös számú ellenfelét, ráadásul a kerékcseréről visszaérkező Hamilton nyakára is ráestek. Izgalmas vonatnak ígérkezett ez a hármas, ám végül a címvédő megőrizte elsőségét, és pár kör után Rosberg is távolodott Vetteltől.

Räikkönen a 18. körig vezett a futamot, boxkiállása után pedig egy teljesen más taktikával tért vissza, mint a top3, akik újra lágy gumikat kaptak, míg a finn a közepesekkel folytatta futamát a negyedik helyen. Bottas maradt ötödik, mögötte Ricciardo, Grosjean és Pérez trió sorakozott fel.

Kicsivel hátrébb két brazil, Massa és Nasr csatáját nézhettük, aminek egy kiállás vetett véget, és amiből végül egy harmadik pilóta, Maldonado profitált. Hárman egyszerre hagyták el a boxutcát, és a venezuelai így két autót tudott megelőzni.

A verseny első valódi kiesője a toro rossós Sainz lett, aki a 32. körben lehúzódott a pálya szélére, és azt jelentette csapatának, hogy valami furcsát érez a kocsiján. Nem sokkal ezután a másik Toro Rosso is kiszállt a játékból műszaki hiba miatt. 

Az élmezőnyből Vettel nyitotta meg a kerékcserék második hullámát a 32. körben, egy körrel később Hamilton is kiállt, Rosberg pedig a 34. kör végén hajtott be friss szett közepes Pirellikért. Ez a két plusz kör Vettelnek ismét elég volt egy elévágáshoz, de a Mercedes most sem sokat kérdezett, ráadásul a ferraris hibázott is, és megcsúszott, ami miatt egy plusz kiállást is be kellett iktatnia, mert megsérül autójának első szárnya.

A más keréktaktikán lévő Räikkönen egy időre megint az élen találta magát, de a 40.körben Hamilton megelőzte, és a következő körben a Ferrari is letudta a boxlátogatást. Ő viszont a gyorsabb gumikat kapta meg a hajrára, így volt esélye arra, hogy a második helyért meccseljen Rosberggel.

A negyedik helyen haladó Bottas megkapta a nyakára az előzőleg pórul járt Ferrarit, de a lágyabb gumikon hősiesen maga mögött tudta tartani.
Mögöttük a hajrában Ricciardo, Grosjean, Massa, Pérez és Kvjat sorrend alakult ki a top10-ben, miután az előzőleg még Massa előtt álló Maldonado önhibáján kívül kiesett ebből a játékból, ugyanis sok időt veszítette a boxban, mert valami probléma adódott a motorral. A Lotus ugyan visszatért a pályára, de csak a 15. helyre.

10 körrel a leintés előtt Hamilton kb. öt másodperccel vezetett márkatársa előtt, aki ekkor nagyjából hét másodperces előnyben volt az őt üldöző Ferrarihoz képest. Ez az előny a leintés előtt három körrel elfogyott, és megkezdődött a "tüzijáték".

Hátrébb Bottas és Vettel is megvívta saját harcát, illetve Massa és Kvjat is csatázott egyet. Már-már úgy tűnt, hogy a Jégembernek nem marad elég ideje komolyabb támadásra, amikor az utolsó körben az egyik kanyarnál Rosberg kisodródott a nagy sietségben, így Räikkönen elvette tőle a második helyet.

Az utolsó körben Hamiltonnak gondjai adódtak a lekörözött autók miatt felmelegedő fékkel, de győzelmét ez már nem befolyásolta. Räikkönen és Rosberg után Bottas és Vettel haladt át a célvonalon, Ricciardót hatodikként intette le a kockás zászló, majd célba érkezése után el is füstöl autójában a Renault motor. Az utolsó négy pontszerző helyen Grosjean, Pérez, Kvjat és Massa ért célba.

A verseny leggyorsabb körét Räikkönen futotta meg, aki utoljára a 2013-as Koreai Nagydíjon ünnepelhetett dobogós helyezést, még a Lotus színeiben.

Hamilton nagyszerű versenyzéssel idei harmadik-, F1-es pályafutásának 36. győzelmét aratta, a bajnoki pontversenyt pedig négy futam után 93 ponttal vezeti. Csapattársa az összetettben egy ponttal beelőzte Vettel, és felzárkózott a második helyre. (Rosberg-66 pont, Vettel-65 pont). Räikkönen 42 egységgel a negyedik helyen áll jelenleg. 

Bahreini Nagydíj végeredménye: 

VersenyzőCsapatAutóIdő/Hátrány
1 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes 1:35:05.809
2 Kimi Raikkonen Scuderia Ferrari Ferrari +3.380
3 Nico Rosberg Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes +6.033
4 Valtteri Bottas Williams Martini Racing Williams/Mercedes +42.957
5 Sebastian Vettel Scuderia Ferrari Ferrari +43.989
6 Daniel Ricciardo Infiniti Red Bull Racing Red Bull/Renault +1:01.751
7 Romain Grosjean Lotus F1 Team Lotus/Mercedes +1:24.763
8 Sergio Perez Sahara Force India F1 Team Force India/Mercedes +1 kör
9 Daniil Kvyat Infiniti Red Bull Racing Red Bull/Renault +1 kör
10 Felipe Massa Williams Martini Racing Williams/Mercedes +1 kör
11 Fernando Alonso McLaren Honda McLaren/Honda +1 kör
12 Felipe Nasr Sauber F1 Team Sauber/Ferrari +1 kör
13 Nico Hulkenberg Sahara Force India F1 Team Force India/Mercedes +1 kör
14 Marcus Ericsson Sauber F1 Team Sauber/Ferrari +1 kör
15 Pastor Maldonado Lotus F1 Team Lotus/Mercedes +1 kör
16 Will Stevens Manor Marussia F1 Team Marussia/Ferrari +2 kör
17 Roberto Merhi Manor Marussia F1 Team Marussia/Ferrari +3 kör
- Max Verstappen Scuderia Toro Rosso Toro Rosso/Renault kiesett
- Carlos Sainz Scuderia Toro Rosso Toro Rosso/Renault kiesett
- Jenson Button McLaren Honda McLaren/Honda nem rajtolt el

 

A világbajnokság állása

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 hamilton raikkonen bahreini nagydíj formula-1