2015. máj 20.

F1 Tudtad ezt a Monacói Nagydíjról?

írta: FormaNet
F1 Tudtad ezt a Monacói Nagydíjról?

Kik voltak eddig a legsikeresebbek, melyik csapat és melyik pilóta ért el legtöbbször dobogós eredményt a legendás Monacói Nagydíjon? Hányszor nyert itt pole-ból induló versenyző? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a Formula-1 hivatalos oldalának összeállítása

 1950-Monacó.JPG

A Formula-1-es világbajnokság kezdetekor, 1950-ben Monaco adott otthont a második versenynek, melyet Juan Manuel Fangio nyert egy Alfa Romeóval. Ezt követően azonban volt egy négyéves szünet, mielőtt a száguldó cirkusz újra visszatért a hercegségbe, és azóta állandó része a versenynaptárnak. Ennél csak Monza rendezett több nagydíjat.

Bár a versenypálya alapvető elrendezése ma is ugyanaz, de az évtizedek alatt azért történt néhány változtatás. . Ezek közül a legfigyelemreméltóbb az uszoda rész megváltoztatása, valamint a Rascasse és az Anthony Noghes kanyar beiktatása az 1973-as verseny előtt. Azóta is több kanyar (köztük a kikötő menti sikán és az uszoda) átalakult kissé a pálya (és a városállam) fejlődése miatt.

Idén is történt némi módosítás, mégpedig a Tabac kanyarnál, melynek következtében az egyébként is rövid versenypálya három méterrel tovább rövidült – most 3.337 méter.  

Átmeneti jellege miatt Monacóban nagyon sok eszközre, berendezésre van szükség, ahhoz, hogy az utcákból egy versenypályát varázsoljanak a hétvégére. A listán többek között 33 kilométer biztonsági korlát, 20.000 négyzetméter drótkerítés, a gumifalakhoz 3600 gumiabroncs szerepel, és 1100 tonnányi anyag a lelátókhoz. A versenyhétvégén 650 pályamunkás dolgozik.

Graham Hill beceneve "Mr. Monaco" volt, miután 1963 és 1969 között öt győzelmet aratott az utcai pályán. A győzelmi rekordot Ayrton Senna tartja hat diadalával, melyből ötöt zsinórban gyűjtött be 1989 és 1993 között. Ha 1988-ban nem esik ki vezető helyről (a verseny vége előtt 12 körrel), akkor a brazil legenda hétszer is ünnepelhetett volna futamgyőzelmet Monacóban. Hill-hez hasonlóan Michael Schumacher is öt Monacói Nagydíjat nyert, mindemellett mindenki másnál több kört töltött itt az élen - pontosan 435-öt. - A körrekord is az ő nevéhez fűződik – a német klasszis 2004-ben 1:14.439-es köridőt autózott Ferrarijával.

Ha az utolsó két Monacói Nagydíj győztese, Nico Rosberg vasárnap ismét verhetetlen lesz, úgy olyan legendákhoz csatlakozik, mint Senna, Alain Prost és Graham Hill. Rajtuk kívül ugyanis senki nem tudott sorozatban háromszor nyerni ezen a helyszínen. A jelenlegi mezőnyből Rosberg mellett Fernando Alonso az egyetlen, aki itt duplázni tudott, 2006 után 2007-ben. Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Jenson Button és Sebastian Vettel eddig egy-egy diadalt számlál a legendás versenypályán.

Konstruktőrök között 15 futamgyőzelemmel a McLaren vezeti a monacói győzelmi listát, dobogós eredmény tekintetében azonban magasan a Ferrari a legsikeresebb csapat, 48 dobogós helyezéssel (McLaren:26). A maranellóiak utoljára 2001-ben tudtak nyerni ezen a pályán, Michael Schumacherrel.

Rubens Barrichello tartja a győzelem nélküli legtöbb dobogós eredmény rekordját a Hercegségben - a brazil összesen ötször végzett a top3-ban. Ami a győzelem nélküli rajtelsőségek számát illeti, a rekorder a kétszeres világbajnok, Jim Clark, aki négy alkalommal is rajtolhatott a legjobb helyről, ám végül egyszer sem sikerült megnyernie a monacói futamot. Nigel Mansell szintén magáénak tudhat egy rekordot Monacóban, mégpedig ő töltött a legtöbb kört az élen (104) úgy, hogy végül sosem tudott nyerni.

Mivel nagyon nehéz előzni, így nem meglepő, hogy az utóbbi 10 futamon kilencszer a pole-ból rajtoló versenyző nyert. Az egy kivétel Lewis Hamilton volt, aki 2008-ban a harmadik helyről aratott futamgyőzelmet. A rajtelsőség azért nem mindig volt ennyire fontos, hiszen az eddigi 61 Monacói Nagydíjon összesen 28 alkalommal nyert az élről induló pilóta.

Legalacsonyabb rajtpozícióból Olivier Panis tudott nyerni 1996-ban, amikor a 14. helyről indulva, a 75 körös esővel tarkított káoszfutam végén elsőként szelte át a célvonalat a Ligier Mugen Hondával. Akkor mindössze négy autó látta meg a kockás zászlót. Panis mellesleg egyike azon három pilótának, aki egyetlen egy F1-es futamgyőzelmét Monacóban szerezte. A másik kettő Jean-Pierre Beltoise (1972) és Jarno Trulli (2004).

A Formula-1 történelme során két versenyző volt, aki Monacót képviselte a szériában: Olivier Beretta és Louis Chiron.

A 3,337 km hosszú pálya nem csak a legrövidebb a naptárban, de a leglassabb és legszűkebb kanyarral is büszkélkedhet. A 6-os hajtűkanyart nagyjából 50 km/órás sebességgel, veszik be a versenyautók.

A pálya jellege miatt az sem meglepő, hogy a Safety Car gyakori "vendég" a versenyeken. Az elmúlt 15 Monacói Nagydíjból 10-en kellett beküldeni legalább egy alkalommal a biztonsági autót.

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

statisztika történelem f1 forma-1 monaco monacói nagydíj formula-1