2015. jún 02.

F1 Verstappen gyorsan túllépett monacói balesetén

írta: FormaNet
F1 Verstappen gyorsan túllépett monacói balesetén

A mezőny legfiatalabb versenyzője, a 17 esztendős Max Verstappen jó nagy felfordulást csinált a legutóbbi versenyen, Monacóban, amiért persze meg is kapta a tapasztalatlanságát érintő negatív megjegyzéseket, ám a holland gyorsan túltette magát az ügyön, és nem foglalkozik a kritikákkal. 

 verstappen_monaco.JPG

A 17 esztendős Max Verstappen debütálása már év elején is sok témát szolgáltatott, és fiatalsága miatt néhány negatív hangvételű is volt közöttük. A szezon kezdete után ezek a hangok elcsendesedtek, de elég volt egyetlen hiba, máris visszatértek.

A Monacói Nagydíj „vonatozásának” Verstappen előzési akciója vetett véget (Romain Grosjeannal harcolt az egy pontot érő 10. helyért), ami egy ütközéshez vezetett, és a toro rossós kiesett a versenyből. Nem mellesleg ennek az incidensnek a végeredmény alakulásában is jelentős szerepe volt, a hollandot pedig a verseny után öt rajthelyes büntetéssel sújtották, ami a hétvégi Kanadai Nagydíjon lép életbe.

Bár Romain Grosjean az ütközés után meglehetősen higgadtan nyilatkozott, ám a mezőny egyik rutinos versenyzője, Felipe Massa nem fukarkodott a kritikákkal.

„Nagyon veszélyes volt ami történt. Ebből is látszik, hogy a tapasztalat valószínűleg sokat számít a Formula-1-ben. Szerencse, hogy nem sérült meg, mert fájdalmas vége is lehetett volna. Hogy őszinte legyek, nem is volt olyan helyzetben, hogy előzni tudjon, nem is volt olyan közel, hogy a belső íven el tudjon fordulni. Olyan helyen kell előzni, ahol az lehetséges, főleg egy ilyen pályán. Szerintem saját magára is veszélyes volt amit tett, és valószínűleg azért tett ilyet, mert még csak 17 éves. Ha megsérült volna, rögtön mindenki arról beszélt volna, hogy miért kaphat licenszet egy 17 éves srác”- vélekedett a Williams brazil pilótája, sőt még a Sauber újonca, a 22 esztendős Felipe Nasr is a tapasztalatlanságnak tudja be a monacói incidenst.

„Ez a baleset azt bizonyítja, hogy tapasztalatlan. Úgy vélem, hogy F1-es debütálásom előtt minden más kategóriában való tanulás elengedhetetlen volt, és tavaly a Williamsnél is sokat tanultam, így a megfelelő időben kezdtem a Formula-1-et. Ha azt nézem, hogy az elmúlt pár évben mennyit tanultam, el sem tudtam volna magam képzelni 20 évesen a szériában.”

Verstappen úgy döntött, nem reagál a kritikákra, ami persze nem jelenti azt, hogy nem is tanult az esetből.

„Amit megtanultam az az, hogy ilyesmi nem történet meg még egyszer. Előfordulnak ilyen esetek, hiszen ez is a versenyzés része, de ideje továbblépni, és elsősorban a kanadai versenyre összepontosítani. Láttam néhányszor a felvételt. Egy kemény ütközés volt, ez volt eddig a legnagyobb balesetem. Örülök annak, hogy nem sérültem meg”- idézi az újoncot az Autosport.

A holland egyébként a futam után még arra célozgatott, hogy Grosjean túl korán fékezett, ám a Lotus adatai ezt cáfolták, és persze a - néhány éve még szintén meggondolatlan manővereiről elhíresült - francia versenyző is egyértelművé tette, hogy semmi szabálytalanságot nem csinált.

„Természetesen nem csináltam ilyesmit, mire is mentem volna vele? Nem fékeztem korábban és nem vettem le korán a pedálról a lábamat, sőt az adatokból kiderült, hogy öt méterrel később fékeztem, mint az előző körben. Az FIA alapos munkát végzett. Nem is tudom mi bosszantott jobban. Az, hogy elestem a pontszerzéstől, vagy az, hogy olyasmi miatt vizsgáltak, ami nyilvánvalóan nem az én hibám volt. Összességében Max kibabrált magával, hogy rossz helyen volt túlságosan agresszív. Megpróbált valamit, aminek mindketten megéreztük a következményeit. Majd tanul belőle. Ő egy nagyon tehetséges versenyző” – fogalmazott Grosjean.

Arctica sportnapszemüveg

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

 

Szólj hozzá

f1 forma-1 monaco toro rosso formula-1 max verstappen