2015. júl 02.

F1 ahogy a rajongók szeretnék

írta: FormaNet
F1 ahogy a rajongók szeretnék

A királykategória rajongótábora egyértelműen változásokra vágyik, mindenféle trükkök nélkül – derül ki abból a közvélemény-kutatásból, melyet a versenyzők érdekvédelmi szervezete, a GPDA nemrégiben a szurkolók körében végzett. 

formula-1.JPG

 

A Formula-1-et ért rengeteg kritika természetesen az érintetteket sem hagyja hidegen, így nemrégiben a versenyzők szakszervezete és a motorsport.com közösen egy felmérésbe kezdett a rajongók körében, hogy mit várnak el az általuk szeretett sporttól, most pedig nyilvánosságra hozták a közvélemény-kutatás eredményét. E szerint 194 országból, összesen 217.756 rajongó vett részt a május 22 és június 8 között zajló online felmérésben.

Nagy általánosságban elmondható, hogy a szurkolók túlnyomó többsége (89%) úgy érzi, hogy az F1-nek versenyképesebbnek kell lennie, és még több rajongót kell bevonzania (85%), illetve azzal is sokat egyetértenek, hogy manapság a sportban túlságosan is fontosak az üzleti érdekek (77%). 

Az is kiderült, hogy a nézők nem akarnak trükköket és mesterségesen generált izgalmakat. Nem volt támogatottsága (mindössze 14%) például a fordított rajtrács ötletének, ugyanennyire volt népszerűtlen, hogy a csapatok több autóval sorakozzanak fel a rajtrácsra, és az ügyfélautókra is csak 44% voksolt. Mindössze 16 százalékuk támogatja, hogy az F1-ben egyforma autók versenyezzenek.

Viszont a többség (74%) százalék egyetért abban, hogy enyhíteni a kell a szabályokon, valamint újra vissza kell térnie a gumiháborúnak (80%) és a tankolásnak (60%).

A költségsapka bevezetését és a leggyorsabb körért járó plusz pontot nagyjából fele-fele arányban gondolják jó illetve rossz ötletnek, az viszont tény, hogy a nézők gyorsabb és erősebb motorokat szeretnének látni, és támogatják, hogy a vezetői készségek kapjanak nagyobb hangsúlyt, a technika helyett.

"A rajongók egyértelművé tették, hogy nem akarják radikálisan megváltoztatni a Formula-1-et, nem akarják elveszíteni a történelmi gyökereit. A dolog egyszerűen hangzik: a legjobb versenyzőket és csapatokat szeretnék látni harcolni, a legizgalmasabb autókkal. Mi versenyzők pedig ugyanezeket a nézeteket osztjuk. Azt szeretnék, ha egy valódi versenysport lenne, nem pedig egy show, és úgy gondolják, túl fontossá vált az üzlet, ami veszélyezteti a sportot” – összegzett a GPDA elnöke, Alex Wurz.

A válaszadók átlagéletkora egyébként 37 év volt, és többségük több mint tíz éve követi figyelemmel a királykategóriát. A jelenlegi mezőnyből Kimi Räikkönen a legnépszerűbb, a top3-ba pedig még Fernando Alonso és Jenson Button fért be. A szurkolók Ayrton Sennát választották minden idők legjobb pilótájának, őt követi Michael Schumacher és Alain Prost. 

 

FormaNet, Varga Viktória 

000 facebook_banner.jpg

 

 

Szólj hozzá

f1 forma-1 rajongók közvélemény-kutatás formula-1