2015. aug 27.

F1 A Mercedes ötlete a versenyzők fejének védelmére (Videó)

írta: FormaNet
F1 A Mercedes ötlete a versenyzők fejének védelmére (Videó)

Az FIA kutatóintézetében már évekkel ezelőtt is kísérleteztek a fejsérülések kockázatát csökkentő zárt pilótafülkével, ám eddig nem sikerült biztonságos koncepciót találni. Jövő hónapban a kísérletek folytatódnak, többek között a Mercedes ötletével.

mercedes_zart_pilotafulke.JPG

 

Az elmúlt években több súlyos fejsérülés is történt az autósport világában – 2009-ben Henry Surtees halt bele egy leszakadó kerék miatti sérülésbe, egy héttel később Felipe Massa fejét találta el egy alkatrész, tavaly pedig Jules Bianchi szenvedett agykárosodást egy szuzukai balesetben, ami az életébe került. Az elmúlt hétvégén egy IndyCar versenyen az ex F1-es versenyzőt, Justin Wilsont találta el egy leszakadó alkatrész, ami után életét nem sikerült megmenteni.

Bár eleinte sok ellenzője volt a zárt pilótafülke ötletének, ám a szörnyű tragédiák után egyre többen gondolják azt, hogy valamilyen megoldást találni kell a versenyzők fejének nagyobb védelmére. Az eddigi kísérletek ugyanakkor nem sok sikert hoztak, hiszen a vadászgép stílusú zárt pilótafülke több veszélyt is rejt magában. Egy balesetnél például összetörhet, ami szintén veszélyes nem csak a pilótára, de mondjuk a pályamunkásokra is, ráadásul megnehezítheti az autóból való kijutást, vagy a versenyző kimentését. Itt pedig minden másodperc számít, vagyis koránt sem biztos, hogy a koncepció biztonságosabb lenne a nyitott pilótafülkénél.

zart_pilotafulke.JPG„Néhány éve már dolgozunk ezen, pár megoldást kipróbáltunk, több-kevesebb sikerrel” – nyilatkozta az FIA versenyigazgató, Charlie Whiting az Autosportnak.

„A vadászgépek zárt pilótafülkéjének oldaláról is megközelítettük a dolgot, de ennek hátrányai jelentősen felülmúlják az előnyeit. Előálltunk néhány meglehetősen ronda bukócsővel is, ezzel viszont a versenyzők nem tudnának vezetni, mert nem látnának ki rendesen. Szóval nagyon nehéz olyat kitalálni, ami működne is. Van azonban még két megoldás a tarsolyunkban, az egyik a Mercedes ötlete, ami nem zárná el a versenyzőt, és könnyen ki lehetne menteni, ami az egyik legfontosabb szempont. Ez egy gyűrű lenne a versenyző feje felett és előtte, de csak egy központi támasztással. A másik ötlet, hogy különböző magasságú elemeket helyeznénk el a karosszérián, a versenyzők számára szinte láthatatlan szögben”- ecsetelte Whiting a kísérletek folytatásának irányát. 

Íme a Mercedes fent említett ötlete

 

FormaNet, Varga Viktória 

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

mercedes f1 forma-1 formula-1 zárt pilótafülke