2016. már 17.

F1 Ausztrál Nagydíj a számok nyelvén

írta: FormaNet
F1 Ausztrál Nagydíj a számok nyelvén

A Formula-1 hivatalos weboldala új sorozatában a nagydíjak történelméből szemezget, mégpedig néhány érdekes vagy fontos statisztikai tudnivalókból. Középpontban most az Ausztrál Nagydíj…

ausztral_zaszlo.JPG

31

Ennyi Ausztrál Nagydíj volt eddig a Formula-1 történelme során. Az elsőt (1985- Adelaide) a Williamsnél versenyző Keke Rosberg nyerte. Ez volt a finn utolsó győzelme az F1-ben. A melbourne-i Albert Park 1996 óta fogadja a száguldó cirkusz mezőnyét.

 

16

16 körig tartott a valaha volt legrövidebb Ausztrál Nagydíj. 1991-ben a mostoha időjárási körülmények miatt lett vége idő előtt a szezonzáró futamnak, és végül a 14. kör sorrendjét vették alapul a végeredménynél, ami Ayrton Senna diadalát hozta. A kevés kör miatt csak a pontok felét kapták meg a pontszerzők.

1991_ausztral_nagydij.JPG

1: 24,125

A hivatalos körrekord az Albert Parkban. Ez Michael Schumacher (Ferrari) nevéhez fűződik, még 2004-ből. A tavalyi leggyorsabb kör 1: 30,945 volt, a mercedeses Lewis Hamiltontól.

3

Az Ausztráliában debütáló újoncok száma 2016-ban. Ez egészen véletlenül ugyanannyi, mint tavaly. Idén Jolyon Palmer (Renault), Pascal Wehrlein (Manor) és Rio Haryanto (Manor) az új érkező.

17

Jenson Button – az ideivel együtt – összesen ennyiszer utazott már el az Albert Parkba versenyezni. Nincs még egy F1-es versenyző, aki ennél többször bizonyított volna ezen a helyszínen.

1.360

Ennyi másodperc volt a győztes előnye a tavalyi szezonnyitón. Akkor Lewis Hamilton szelte át elsőként a célvonalat, csapattársa, Nico Rosberg előtt. A legkisebb különbség 1998-ban a mclarenes Mika Häkkinen és csapattársa, David Coluthard között volt. Ekkor a győztes finnt 0.702 másodperccel hamarabb intette le a kockás zászló, mint az őt üldöző Coulthardot. A legnagyobb különbség két kör volt, mégpedig 1995-ben, a williamses Damon Hill jóvoltából. 

2015_ausztral_gp.JPG

 19

Eddig ennyi versenyző nyert már Ausztrál Nagydíjat. A legtöbbször (négyszer) Michael Schumacher. Őt követi Jenson Button három diadallal, míg duplázni hét versenyzőnek is sikerült – a mostani mezőnyből Kimi Räikkönennek és Lewis Hamiltonnak. Fernando Alonso, Sebastian Vettel és Nico Rosberg egy-egy győzelmet zsebelt be eddig Melbourne-ben. Az utóbbi öt Ausztrál Nagydíjat egyébként öt különböző versenyző nyerte. 

150

Jenson Button azon köreinek száma, melyekkel az élen állt Ausztráliában. Ez 32-vel több, mint a jelenlegi legjobb pilóta (Hamilton) élen töltött köreinek száma ezen a nagydíjon. Buttont csak Michael Schumacher (235) és Ayrton Senna (171) előzi meg ebben a statisztikában.

11

Ennyiszer nyert Ausztráliában a McLaren. Ez a legtöbb győzelem, amit egy csapat elért itt. A wokingiaknak összesen 26 dobogós eredményük van ezen a helyszínen, öttel több, mint a Ferrarinak, mely csapat eddig összesen hétszer diadalmaskodott az Ausztrál Nagydíjak történelmében.

36

Kimi Räikkönen életkora, és ezzel ismét a finn bajnok az, aki a mezőny legidősebb tagjaként kezdi meg az idei szezont a hétvégén. A legfiatalabb 18 évével Max Verstappen, a Toro Rosso pilótája.

0

Ennyi ausztrál versenyző végzett a top3-ban hazai nagydíján. Daniel Ricciardo 2014-ben ugyan dobogóra állhatott, ám később egy szabálytalanság miatt kizárták a Red Bullt a versenyből. Legjobb helyezést hazai versenyen Mark Webber érte el Ausztráliában, még 2012-ben, amikor negyedikként ért célba.

45

A melbourne-i futamok 45 százalékát nyerte az aktuálisan pole-ból rajtoló versenyző (20-ból 9-szer), beleértve a tavalyi évet is, amikor Lewis Hamilton diadalmaskodott a Mercedesszel.

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

statisztika f1 forma-1 szezonnyitó melbourne formula-1 ausztrál nagydíj