2011. jún 07.

Súrlódások lehetnek a FOTA ülésén - Domenicali és Mallya igennel szavazott Bahreinre

írta: FormaNet
Súrlódások lehetnek a FOTA ülésén - Domenicali és Mallya igennel szavazott Bahreinre

A Bahreini Nagydíj októberi visszatérése körüli viharok, és ellentmondások nem csitulnak továbbra sem. Mint azt már megírtuk, a hangzatos és magasztos érvek ellenére, valójában pénzügyi döntés született (erről itt olvashattok), ám ez a döntés rendkívül megosztotta mind az istállókat, mind a pilótákat.

 
A Red Bull már közvetlenül a határozat után nyilatkozatban szorgalmazta, hogy a csapatok érdekvédelmi szövetsége (FOTA), mihamarabb tárgyaljon a dologról, és egységes álláspont kialakítását sürgette. A Kanadai Nagydíj előtt ülnek tárgyalóasztalhoz az istállók, ám az előjelek alapján komoly viták várhatók. Ennek oka, hogy Jean Todt tegnap egyértelművé tette,  a pénteki WMSC szavazáson a Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali, és a Force India tulajdonosa Vijay Mallya is igennel szavazott.
 
Domenicali az istálló képviseletében szavazott (a Ferrari szerzett jogán vesz részt a WMSC ülésein), míg Mallya nem az alakulatát, hanem Indiát képviselte a 26 fős testületben.
 
A két vezető szavazata várhatóan okoz majd súrlódást a FOTA ülésén, hiszen az eddigi nyilatkozatok alapján a többség nem támogatja az arab államban október 30-án megrendezendő versenyt.
 
A futam körül a döntés ellenére is nagy a bizonytalanság. Az országból újabb jelzések érkeznek arra vonatkozóan, hogy az elégedetlenkedők a verseny napját a „harag napjának” nyilvánították, ami valljuk be nem túl bíztató. Egyes biztosító társaságok fontolóra vették, hogy nem kötnek biztosítást a csapatokkal, sem a felszerelésre, sem a személyekre. Ez már önmagában kizáró ok lehet egy csapatnál a részvételre. A biztonsági kockázat mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a morális alapon nyugvó tiltakozás, és még egyes támogatók, és szponzorok is fontolóra vették, hogy a futamon nem képviseltetik magukat sem személyes megjelenéssel, sem reklámozóként.
 
Az FIA közleményben csak annyit tudatott a kétkedőkkel, hogy folyamatos kontroll alatt tartják az országban zajló eseményeket, és ha bármilyen biztonsági kockázata lenne a versenynek, úgy az rögtön törölni fogják. Mindez nagyon jól hangzik,  az irányító testület mindössze arról feledkezik meg, hogy éppen a bahreini visszatérés miatt szervezték át az év végi versenynaptárt, ezzel belekényszerítve az istállókat a logisztikai programjuk átalakításába. Arról nem is szólva, hogy az arab ország versenye miatt kell az F1 teljes személyzetének két héttel tovább készenlétbe állnia, amely tény önmagában sem nagyon tetszett az alakulatoknak.           

 

Szöveg:FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon  

Szólj hozzá

f1 forma1 fia fota wmsc bahreini nagydíj fota tiltakozás