2011. okt 29.

Vettel pole-ja újabb rekordot jelent a Red Bull számára

írta: FormaNet
Vettel pole-ja újabb rekordot jelent a Red Bull számára

Sebastian Vettelnek köszönhetően a Red Bull Racing idei 16. pole pozícióját szerezte meg, ami új rekord a Formula-1 történelmében.  Lewis Hamilton a második leggyorsabb kört jegyezte, de büntetése miatt csak az ötödik rajthelyről kezdheti meg a 60 körös versenyt. Hamilton büntetésének leginkább a harmadik helyen záró Mark Webber örülhet, hiszen így az első sorba lépett elő.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Q1
A Pirelli izgalmas időmérőt jósolt a szabadedzések után, hiszen valóban nagyjából két másodperc különbség van a lágy és a kemény keverékek között, így az olasz gumigyártó előrevetítette, hogy akár a top csapatoknak is szükségük lehet már Q1-ben lágy abroncsokra váltani.  Ferrari és a Red Bull nem használta a sárga jelzésű Pirelliket, de például Jenson Button a tapadás hiányára panaszkodott, így biztos, ami biztos alapon a brit már a lágy gumikon jutott tovább, hasonlóan a Mercedesekhez. A középcsapatok természetesen szintén a lágyabb gumikon köröztek, így Vitalij Petrov zárt az élen 1:26.189-cel idővel.
A szokásos kiesők mellé a sauberese Kobajasi Kamui csatlakozott.
A két HRT meglepetésre megelőzte a Virgin párosát, ám Daniel Ricciardo váltócsere miatti büntetése miatt így is a rajtrács végéről rajtolhat.
Az utolsó helyen záró Timo Glock majd két másodperccel maradt el a 107 százalékos határtól, így a sportfelügyelők jóindulatától függ holnapi versenye. A Virgin német pilótája a hírek szerint szintén váltó gondokkal küszködött.
 
Q2
Ahogy az várható volt, a kvalifikáció középső etapjában már senki nem kockáztatott, és a lágyabb gumikon folytatódott a küzdelem. Vettel 1:24.657 másodperces gyorskörével az élre állt, majd kényelmesen visszatért a boxba, mögötte Hamilton, Alonso, Webber, Button, Massa sorrend alakult ki, első nekifutásra pedig még a két Mercedes és a két Toro Rosso került be a top10-be.
A 15 perces etap második felében ez utóbbi két csapatnak kellett megküzdenie a továbbjutásért a Renault és a Force India pilótáival, a két Williams, illetve a bent maradó Sauber nem tudott beleszólni a játékba. Az izgalmas végjátékban Nico Rosberg hetedik helyen nem volt veszélyben, viszont a fennmaradó három helyért nagy csata bontakozott ki. Végül Adrian Sutil lett a nyolcadik, az utolsó két hely pedig a Toro Rosso versenyzőié lett.  
Jaime Alguersuari és Vitalij Petrov ugyan ezredre azonos időt autózott (1:26.319), de mivel a spanyol fejezte be hamarabb gyorskörét, így ő jutott tovább tizedikként.
Kiesők sorrendje: Vitalij Petrov, Michael Schumacher, Paul di Resta, Pastor Maldonado, Bruno Senna, Rubens Barrichello, Sergio Perez.
 
Q3
Az utolsó tíz perc elején Vettelen kívül a Ferrari spanyolja, majd Lewis Hamilton is beférkőzött 1:25 alá, a Red Bull német versenyzője azonban mindkettőjüknél gyorsabb volt, és 1:24.437 másodperces körével az élre állt.
A hajrában Webber a trió közül Alonsót tudta megelőzni, és mivel Hamiltonra büntetés vár, így a két Red Bull rajtolhat az első sorból. Button és Massa az ötödik-hatodik rajtkockát szerezte meg, Rosbergnek a hetedik hely jutott. A többiek nem futottak mért kört, így maradt a Sutil, Buemi, Alguersuari sorrend.
Vettel még saját idejét is megjavította az utolsó gyorskörén, miközben Felipe Massa összetörte a Ferrait. A brazil ráhajtott a rázókőre, ami annyira megütötte a kocsi kerekét, hogy eltört jobb első felfüggesztés, és Massa a szemközti falban landolt.
 

 
Az egy szezonon beüli rajtelsőségek rekordját eddig a Mclaren és a Williams tartotta 15-15 pole-lal, melyet tavaly a Red Bull már beállított, most azonban átvették a vezetést a statisztikában: 
1. Red Bull  2011 - 16/17/19 (84.21%)
2. McLaren 1988 - 15/16 (93.75%)
    McLaren 1989 - 15/16 (93.75%)
    Williams 1992 - 15/16 (93.75%)
    Williams 1993 - 15/16 (93.75%)
    Red Bull 2010 - 15/19 (78.95%)
 
 
Időmérő végeredménye:
 
A rajtrács kissé átalakul az időmérő eredményekhez képest, hiszen Vitalij Petrov öt rajthelyes büntetést hozott magával Dél-Koreából, míg Lewis Hamilton és Sergio Perez a pénteki első szabadedzés után kapott három rajthelyes büntetést, amiért nem vették figyelembe a sárga zászlós jelzést. A Hispania újonca, Daniel Ricciardo váltócsere miatt szintén begyűjtötte az öt rajthelyes büntetést, de a gyakorlatban ez nem egy nagy érvágás.

  

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 sebastian formula 1 vettel időmérő indiai nagydíj