2012. feb 13.

A Williams nagy üzlete - kiszivárgott dokumentumok

írta: FormaNet
A Williams nagy üzlete - kiszivárgott dokumentumok

A tavalyi év második felében többször is cikkeztek a venezuelai olajtársaság, a PDVSA és a Williams közötti érdekes, és némiképpen talányos szponzori kapcsolatról. Egy most kiszivárgott dokumentumból kiderül, hogy grove-i alakulat igen jó üzletet kötött a dél-amerikai céggel.
 
Az előző szezon vége felé olyan hírek láttak napvilágot, hogy a PDVSA-Williams szponzori megállapodás (mely egyértelműen Pastro Maldonado helyét hivatott megerősíteni a száguldó cirkuszban) nem legális. Az olajtársaság állami tulajdonban van, ezért minden kiadását – beleértve a különféle szponzori támogatásokat is – a parlamentnek kell jóváhagynia még az aláírás előtt.
 
Ahogy azt már korábban megírtuk, a venezuelai parlament egyik befolyásos képviselője, Carlos Ramos tiltakozott Hugo Chavez elnöknél a támogatás kapcsán, és parlamenti vizsgálatot követelt az ügyben. Ramos ugyanis úgy vélte, hogy a szerződés illegális, mivel nem történt róla parlamenti szavazás, sőt sérelmezte, hogy a szerződés dokumentumai sem hozzáférhetőek a képviselők számára.
 
Valószínűleg ez az ügy is szerepet játszott abban, hogy a szerződés most kiszivárgott, és úgy tűnik Sir Frank Williams csapata rendkívül előnyös megállapodást kötött.
 
A PDVSA tavaly októberben már kifizette a grove-i alakulatnak a 2012-es évi támogatás összegét, pontosan 29.4 millió fontot. A dokumentumokból kiderült, hogy ez az összeg az elkövetkező három évben folyamatosan nő, és 2015-re a támogatás már eléri az évi 40 millió fontot.
 
Mindeközben koránt sem biztos, hogy Pastor Maldonado a PDVSA-val kötött szerződés teljes időtartamát letölti a csapatnál, ugyanis a venezuelai pilóta 2012-ig szóló szerződése teljesítmény alapú, így a csapat felmondhat, amennyiben nincs megelégedve a versenyzővel.
A megállapodások alapján az olajtársaság nem személyes szponzora Maldonadónak, vagyis gyakorlatilag a két szerződés teljesen külön kezelendő.
 
A kiszivárgott dokumentumok között egyébként megtalálható a PDVSA által kifizetett összegről kiállított számla:
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 

  

Szólj hozzá

f1 williams formula 1 pdvsa f1 szponzor pastor maldonado