2012. feb 24.

Versenyzők nyilatkozatai a 3. barcelonai tesztnap után

írta: FormaNet
Versenyzők nyilatkozatai a 3. barcelonai tesztnap után

Az idei év második kollektív tesztjének utolsó felében a legtöbb alakulatnál "turnusváltás" volt, így első barcelonai tesztnapját kezdte meg többek között Mark Webber, Jenson Button és Felipe Massa is. 

Nyilatkozatok: 
 
1. Williams (106 kör) – Pastor Maldonado: nyilatkozat itt olvasható
 
2. Mercedes (127 kör) – Michael Schumacher: Nagyon elégedett vagyok a délutáni versenyszimulációval. Továbbra is úgy tűnik, hogy a megbízhatósággal kapcsolatban nincsenek különösebb kérdőjelek. Az elmúlt két napban apróbb dolgokat vizsgáltunk, de ezek amolyan tipikus tesztkérdések voltak. Részemről elégedett vagyok az első teljes tesztprogrammal. Határozottan javultak a dolgok, és ez volt a célunk. Hogy ez a javulás milyen mértékű, az majd csak később derül ki, de pozitív érzésekkel fejeztem be a tesztet.
 
3. Sauber (99 kör) – Kobajasi Kamui: Ez volt az első alkalom, hogy Barcelonában vezethettem az új autót, és jó napunk volt. Egész nap semmiféle említésre méltó problémánk nem volt, ezért számtalan dolgot megvizsgálhattunk. Úgy érzem, hogy valamelyest előrébb vagyunk, mint Jerezben. Persze azért még bőven van munkánk, mert van mit javítani.
 
4. McLaren (114 kör) – Jenson Button: Az elmúlt három napban sok megbízhatósággal kapcsolatos munkát végeztünk, és minden nap több mint 100 kört tettünk meg. A legfontosabb most az, hogy az autó beállításaival kapcsolatban megszerezzük azokat a tapasztalatokat, amik a hosszútávú futáshoz szükségesek. Nagyon keményen dolgozunk azon, hogy megértsük az új Pirelli abroncsokat, és az autó is egyre hatékonyabban viselkedik. Ez az idei téli programunk egyik része. Rengeteg autó van, ami versenyképesnek tűnik, úgyhogy keményen kell dolgoznunk. Remélhetőleg a következő tesztre további frissítésekkel érkezünk, és már látni fogjuk, hogy Melbourne-ben mire leszünk képesek.
 
5. Toro Rosso (78 kör) - Jean-Eric Vergne: Jerez után jó volt újra autóba ülni. Sok munkát elvégeztünk, többek között néhány aerodinamikai értékelést, és különféle beállításokat próbáltunk. Egész nap hosszú etapokat futottunk közepes gumikon, ami jó kiindulási alapot ad az adatok elemzéséhez. Minden egyes körben egyre többet tanulunk az új autóról, és jól teljesített a barcelonai pályán, ami mindig jól megmutatja milyen teljesítményre képes a kocsi. A nap vége felé az F1-es boxkiállásokról is megszereztem első tapasztalataimat. Kezdetben elég rémisztő volt, ahogy 100km/órával mentem, és láttam azt a sok embert előttem. Eleinte aggódtam, hogy elütök valakit, de a végére már megszoktam. Nagyon izgalmas élmény volt.
 
6. Red Bull (97 kör) Mark Webber: Mindent összevetve, egyáltalán nem volt egy rossz napunk. A délelőtt ugyan nem a legsimábban telt el, nem tettünk meg túl sok kört, de a délutáni versenyszimulációval már minden rendben volt. Még mindig sok a tanulnivaló, ezért jó lett volna még néhány kör, de azt hiszem, mindig mindenki azt szeretné, hogy 20-30 körrel többet menjen. A reggeli probléma ellenére számtalan pozitív dolgot is tapasztaltunk. Nagyon ambiciózus csapat vagyunk, így folyamatosan dolgozunk tovább.
 
7. Ferrari (84 kör) – Felipe Massa: nyilatkozat itt olvasható
 
8. Force India (83 kör) Paul di Resta: Meglehetősen intenzív napunk volt. A délután nagyon zsúfolt volt, de a lényeg, hogy elértük a célkitűzéseinket, amiket erre a napra terveztünk. Az este folyamán elemezni fogunk, amiből tanulhatunk, és ezen belül is legfőképpen a délutáni hosszú etapok adataira koncentrálunk. Keresztül kell rágni magunkat a számokon annak érdekében, hogy holnap a megfelelő irányba haladjunk tovább. Ahogy azt már Jerezben is mondta, nagyon jó dolog, hogy az autónk egy jó alappal rendelkezik, mert így könyebb a beállításokkal kísérletezni, és ez az amit jelenleg próbálgatunk.
 
9. Marussia (108 kör) – Timo Glock: A hosszú téli szünet után volt visszatérni a pályára, és megkezdeni a felkészülést az új szezonra. Bár még mindig a régi autót használjuk, de azt hiszem az abroncsok értékelésével hasznos munkát végeztünk, és a csapat is újra együtt dolgozhatott a pályán. Nagyon várom, hogy újra vezethessem az autót.
 
10. Caterham (70 kör) - Vitalij Petrov: Ma egy kicsit több időt foglalkoztunk az autó különböző területeivel, ami segített nekem megtalálni a megfelelő beállításokat. Valóban elégedett vagyok, és innentől kezdve már nyomhatom. Reggel lerendeztünk néhány felmerülő kérdést, így a délután folyamán már különböző beállításokat próbálgattam. Azt hiszem, hogy most már a helyes irányba haladunk mind a mechanikai, mind pedig a különböző gumikeverékek kapcsán.
 
 
FormaNet, Varga Viktória

 
Szólj hozzá