2012. jún 20.

F1 Domenicali Alonsót schumacheri magaslatokba emelte - Kimi távozásához is volt köze

írta: FormaNet
F1 Domenicali Alonsót schumacheri magaslatokba emelte - Kimi távozásához is volt köze

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali teljesen el van ragadtatva Fernando Alonso teljesítményétől, és eddigi munkájától. A maranellói gárda vezetője egyenesen addig ment Alonso dicséretével, hogy az istállóhoz való hozzájárulását Michael Schumacher múlbéli munkásságához hasonlította. Domenicali egyúttal hamisnak mondta a spanyol pilóta túlzott mértékű fizetéséről szóló jelentéseket.

Alonsót dícséri Domenicali.jpg

A csapatfőnök Alonso munkájáról így nyilatkozott: „Hibátlan és alapos a munkában a mérnökével, ezt az egész csapatra hivatkozva mondhatom. Szakmai szempontból sok közös vonás van benne Michaellel. Ő nagyon, nagyon jó. Nem tudnánk tőle ennél többet kérni. A versenyképességének szintje fantasztikus, ahogy a hozzáállása is" – lelkendezett a szakember.

Domenicali azt is elismerte, hogy jelentős szerepe volt abban, hogy Alonsót a Ferrari elcsábítsa a Renault-tól, és leszerződtesse 2009-végén, ami miatt Kimi Räikkönen távozni kényszerült az istállótól, még szerződése lejárta előtt.

Az ezt firtató kérdésre (mármint hogy volt-e az ügyhöz köze) a csapatfőnök röviden így válaszolt:"Igen, abszolút."

Az Alonso 30 millió eurós fizetését firtató kérdésre Domenicali kissé indulatosan elmondta, a múltban valóban nagy összegeket fizettek ki Schumachernek, de azok az idők már elmúltak.

„Olvastam Fernando fizetéséről a jelentést, ami teljes képtelenség, és valótlan. Ez nem felelne meg a Ferrari beruházásaink, amit ebben a sportban alkalmaz. Könnyű a pénzről beszélni, de az embereket nagyon félrevezetik, bár néha éppen ez a cél."

000 facebook_banner.jpg

Domenicali nem véletlenül reagált kissé ingerülten a kérdésre, hiszen nemrégiben a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo sürgette a költségcsökkentés mielőbbi lépéseit, és ebbe nem igazán férne bele egy ekkora munkabér.

Montezemolo spórolásra felszólító nyilatkozata azonban nem csak a költségcsökkentésnek szólhatott, hiszen az elnök nagy ellenzője az új, 2014-től bevezetésre kerülő motorformulának, mely az előrejelzések szerint drágább lesz a jelenleginél. A padddockban is sokan vélnek Montezemolo mondandója mögött másodlagos tartalmat. (erről itt is olvashattok)

A Times tudósítója, Kevin Eason erről így írt: „Az elnök könyörgését bizonyos szkepticizmus fogadta a paddockban."

Az újságíró szerint, az új Concorde Egyezmény legnagyobb nyertese a Ferrari, mert a kifizetések egy jelentős része a maranellói csapathoz vándorol a legkülönfélébb indokok (eredmények, történelme...stb) alapján.

A kisebb csapatok főnökei folyamatosan pénzügyi nehézségekkel küzdenek, ezért a helyzetről Eason így vélekedett: „Egy olyan csapat elnökének könyörgése, mely több százmillió fontot költött el évente az elmúlt 20 évben, hogy világbajnok legyen, annyi, mint egy csipet só."

 

 FormaNet

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari f1 forma1 fernando alonso formula1 költségcsökkentés michael schumacher stefano domenicali