2012. sze 21.

F1 Vettel kezdett a legjobban Szingapúrban

írta: FormaNet
F1 Vettel kezdett a legjobban Szingapúrban

Szürkületben kezdődött, de már sötétben ért véget a Formula-1 egyetlen éjszakai futamának otthont adó Szingapúri Nagydíj első szabadedzése, melyen végül a két McLarent megelőzve, Sebastian Vettel bizonyult a leggyorsabbnak. 

sebastian vettel - spa.jpg 

Vizes aszfalton, de száraz időben, 29 fokban kezdődött a szingapúri hétvége első szabadedzése. Tesztpilóták közül a HRT-nél Narain Karthikeyan helyén a már Monzában is lehetőséget kapó kínai, Hua Ma-csing tesztelhetett.

Nagyjából fél óra elteltével kezdett lassacskán beindulni az élet az utcai aszfaltcsíkon, addig mindössze hárman tartották a frontot intermediate gumikon, Timo Glock, Jean-Eric Vergne és az egyversenyes eltiltása után visszatérő Romai Grosjean személyében. A Ferrari kivételével a nagyok csatlakoztak utolsók között a mezőnyhöz, közülük is Mark Webber volt az, akinek fél órával a leintés előtt nem volt még mért köre. A maranellóiak aerodinamikai teszttel foglalatoskodtak, ami nem is meglepő, hiszen jelentős frissítésekkel készültek a szezon 14. megmérettetésére. Sokat vár a fejlesztésektől, leginkább az új kipufogót a Mercedes is, a Ferrarinál azonban Fernando Alonso egyértelmű célja, hogy a következő három versenyt megnyerje, hiszen véleménye szerint ezek a pályák igazán fekszenek majd az F2012-nek.

 

A magas páratartalom miatt ugyan lassan száradt a pálya, ahhoz azonban elegendő volt, hogy néhány kör után előkerüljenek a slickek. 30 perccel az edzés vége előtt 1:51-es idők sorakoztak a legjobbak neve mellett, melyet már a Pirelli lágy abroncsaival értek el a pilóták. A top3 sorrendje ekkor  Pastor Maldonado, Nico Hülkenberg és Lewis Hamilton volt, ám az utolsó harmadban még némi javulás volt várható, hiszen a pályaviszonyok folyamatosan javultak.

Elsőként Sebastian Vettel és Lewis Hamilton autózott 1: 50-es időt, és ez a „lista” a leintésig már nem bővült. Az utolsó percekben a két bajnok mögé Fernando Alonso zárkózott fel a harmadik helyre, közel egy másodperces hátrányban az élen álló Red Bullhoz képest, majd a spanyolt végül Jenson Button taszította le a képzeletbeli dobogós helyről, de a 2009-es bajnok is majdnem kilenc tizeddel volt lassabb Vettel leggyorsabb körénél.

Maldonado az ötödik helyen zárt, nyolc századdal megelőzve a kettes számú Red Bullban ülő  Mark Webbert, míg az ausztrált a két Force India követte Hülkenberg és Di Resta sorrendben. a Top10 utolsó két helyét Daniel Ricciardo és Sergio Pérez foglalta el.

000 facebook_banner.jpg

A Lotusoknak a 12. és a 15 hely jutott, a két Ezüst Nyíl a 14. és 18. legjobb időt autózta, míg a bajnoki éllovas csapattársa, Felipe Massa csak a 16. lett, bár a Ferrarinál láthatóan nem a gyorskörökre, sokkal inkább az aerodinamikai tesztekre fókuszáltak.

A másfél óra alatt több kisebb kicsúszás történ, de autójában senki nem tett kárt. Pastor Maldonado például a 9-es kanyarnál csúszott ki a bukótérbe, a falat azonban sikerült elkerülnie, így gond nélkül folytatni tudta a munkát. Baleset nélkül ugyan, de megsérült Sergio Pérez Sauberje is egy kerékvetőn való átszáguldás következtében, illetve Michael Schumacher autójának első szárnya leért az aszfaltra, így a német is rövid kényszerpihenőre iktatott be.

A legkevesebb időt ( 15 kör) Lewis Hamilton töltötte kint a pályán, míg a legszorgalmasabb pilóta Nico Rosberg volt 26 körrel.

Az első szabadedzés eredménye:

1. szabadedzés szingapúr.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 red bull sebastian vettel formula-1 első szabadedzés szingapúri nagydíj