2013. máj 08.

F1 Fogadjunk? - Barcelonai esélyek

írta: FormaNet
F1 Fogadjunk? - Barcelonai esélyek

Köztudott, hogy az évad első európai helyszíne mindig egyfajta új szezonkezdet a csapatok számára, hiszen rendszerint mindenki jelentős fejlesztésekkel készül, ezzel együtt sokat vár a versenyhétvégétől. Ez különösen igaz a gyengén kezdő csapatokra, idén leginkább a McLarenre. Néhány szakember szerint azonban  Barcelonára készülve sem számíthatunk kiugró fejlesztésekre, mert ezekkel a konstrukciókkal-, ezen szabályok mentén már nem lehet túl nagy meglepetést okozni, azaz a McLaren esetleges javuló formája mellett az erőviszonyok is nagyjából változatlanok maradhatnak. A bukmékerek ez utóbbi elgondolást erősítik, és bár Fernando Alonso Bahrein előtt letaszította trónjáról Sebastian Vettelt, most azonban újra a címvédő áll a fogadóirodák esélylatolgatásának élén.

circuit-de-catalunya-barcelona.jpg

Sebastian Vettel - 2,50; Fernando Alonso - 3,20; Kimi Räikkönen - 4,50

Nagy fejlesztések ide vagy oda, a bukmékerek három legnagyobb favoritja továbbra is a bajnokság első két helyezettje, valamint a hétvégén hazai pályára lépő spanyol „matador.” Futamgyőzelem szempontjából mindhárman kipipálták már a katalán helyszínt – elsőként Räikkönen 2005-ben McLaren színekben, majd ezt követően 2008-ban a Ferrariban ülve megismételte sikerét. Alonso 2006-ban még a Renault versenyzőjeként állhatott a pódium tetején, Vettel pedig 2011-ben nyert Spanyol Nagydíjat. A hétvégén egy megváltoztatott kemény gumi debütál, ami többek szerint a Red Bull számára kedvező lesz, így előfordulhat, hogy a Lotus eddigi-, remek gumikezelésből adódó előnye eltűnik, és a finn klasszisnak nehezebb dolga lesz, ha a szezon további részében is meg akarja szorongatni a német bajnokot. A Lotus arra számít, hogy ha sikerül egy körön valamicskét gyorsulniuk, úgy nem elérhetetlen a győzelem, a jó kvalifikációs teljesítmény viszont elengedhetetlen, hiszen ezen a ringen köztudottan nem könnyű előzni. Ezen most talán a két DRS zóna segíthet. Alonso nyilván extra motivációt merít majd hatalmas szurkolótáborából, és ha a technika ördöge ezúttal másfelé kacsingat, úgy semmi kétség, a spanyol kemény ellenfél lesz.

Mark Webber -12,0 ; Lewis Hamilton -13,0

A Mercedes új sztárja jelentősen visszaesett a fogadóirodák esélyeseinek listáján, hiszen amíg legutóbb a top3 után sorakozva nyolcas szorzót kapott, addig mostanra a 2-es számú Red Bull mögé került. Talán azért is, mert a brit bajnok győzelmi listájáról még hiányzik a barcelonai diadal, de inkább valószínű, hogy a Mercedes versenytempóban továbbra sem tudja felvenni a kesztyűt az élmenőkkel.  Ross Brawn csapatfőnök nem is tagadta, a háromhetes szünetben elsősorban erre a területre fókuszáltak, így valamennyi javulásra számít. Kérdés persze az, hogy a fejlődés mire lesz elég a többiekkel szemben. Mark Webber eddigi kilenc F1-es győzelméből egyet Barcelonában ünnepelhetett, miután 2010-ben a pole-ból rajtolva 66 körön keresztül maga mögött tartotta a negyedik helyről felzárkózó Alonsót, és a második rajtkockából induló csapattársát, Vettelt is. Mivel egy világbajnok autóban ül és a Malajziában történt csapaton belüli incidens után már nem fogja visszafogni magát, így a kockáztatni vágyók, ám nem vakmerő tippelők talán az ő 12-es szorzójával szemezhetnek.  

www.bet-at-home.com

Felipe Massa - 23,0; Romain Grosjean - 25,0 ; Nico Rosberg - 30,0

Alonso, Kimi és Hamilton csapattársai továbbra is jócskán alulértékeltek, hiszen a 2007-es Spanyol Nagydíj győztese, Felipe Massa közel nyolcszor kevesebb esélyt kapott Alonsónál, és bár legutóbb Bahreinben Rosberg szerezte meg a pole-t, ettől függetlenül még ő is több, mint kétszer nagyobb oddsot kapott, mint márkatársa. A német versenyző bizakodva tekint a hétvége elé többek között azért, mert a szezon előtti teszteken jól teljesítettek a katalán pályán. Grosjean egy nehézkes szezonkezdés után végre Bahreinben már jól érezte magát az E21-ben, amit egy dobogós eredmény is bizonyított. A francia éppen ezért úgy fogalmazott, hogy számára gyakorlatilag még csak most kezdődik a szezon, és nem tagadja, nagy célok lebegnek a szemei előtt. Massának 13 nagydíj után Bahreinben megszakadt pontszerző sorozata, de természetesen a Ferrari is rengeteg fejlesztéssel és új alkatrésszel készül az első európai futamra, így a brazil most szépíthet.

Jenson Button - 33,0 ; Sergio Perez - 50,0

Semmi kétség, a hétvégén a McLaren fejlesztései, és ezáltal fejlődése lesz a figyelem központjában. Button azonban a csapat futamelőzetesében előre figyelmeztetett, amellett, hogy nagy reményei vannak az előrelépéssel kapcsolatban, ám ezek a frissítések is csak részei lesznek az átfogó fejlesztési csomagnak. Pérez hasonlóan fogalmazott, és győzelem helyett jelenleg leginkább abban bízik, hogy az új alkatrészek tesztelésével megtalálják a továbblépés helyes irányát. Ezen kívül a mexikó örül a két DRS zónának, és reméli, hogy így könnyebb lesz előzni, és a nézőknek is látványosabb versenyben lesz részük.

Paul di Resta - 60,0; Adrian Sutil - 60,0

A Force India a középmezőny legjobb csapata, pilótái pedig nagyjából egyenlő teljesítményt nyújtanak, még ha  a pontok jócskán Di Resta irányába is billentik a mérleg nyelvét. A skót pilóta legutóbb éppen csak lecsúszott a dobogós helyezésről, míg német csapattársa csak a 13. lett. Kettőjük közül eddig csak Sutil szerzett pontot Barcelonában, ahol eddigi legjobb eredménye egy 7. hely. A csapatfőnök, Vijay Mallya a csapat eddigi legjobb szezonkezdeteként értékelte az első négy nagydíjat, és azt ígéri, hogy a remek kezdet után sem fognak leengedni, és a szezon végéig meg akarják tartani ezt a formát.

000 facebook_banner.jpg

Nico Hülkenberg-150,0; Pastor Maldonado - 200,0; Valtteri Bottas - 500,0; Esteban Gutierrez - 750,0

Daniel Ricciardo - 200,0 ; Jean-Eric Vergne - 350,0

A Force Indiától jelentősen leszakadtak a középmezőny résztvevői, ami az oddsokon is megmutatkozik. Ami inkább meglepő az a Sauber és a Williams újoncainak leértékelése, hiszen a barcelonai pálya azért mindenki számára elég ismert, vagyis még az újoncok esetében is kisebb a hibaszázalék. Bottas ráadásul igen következetesen teljesített eddig, így a több, mint dupla szorzó nem túl igazságos. Egy magyarázat azért lehet erre a nagy különbségre, mégpedig Maldonado tavalyi barcelonai győzelme. A nagyon halovány Williamsszel azonban szinte biztosan borítékolható, hogy a hétvégén a venezuelai még csak közelébe sem ér ennek a sikernek.

Charles Pic - 950,0; Jules Bianchi - 950,0; Max Chilton - 950,0; Giedo van der Garde - 950,0

A sereghajtók közül legutóbb a Marussia vezetett, most viszont egy szinten áll a javuló formát mutató Caterhammel. Na nem, mintha ezen a szinten számítana bármit is a szorzó nagysága…

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

tipp barcelona forma-1 spanyol nagydíj formula-1