2011. aug 18.

F1 fantázia Jenson Buttonnal

írta: FormaNet
F1 fantázia Jenson Buttonnal

A formula1.com idén indított fantázia sorozatának következő szereplője, a 11-szeres futamgyőztes, 2009-es világbajnok, Jenson Button, aki többek között elképzelte, hogy melyik egykori világbajnokkal versenyezne egy csapatban, vagy ha ő maga lenne a csapatfőnök, akkor kiket szerződtetne le a jelenlegi mezőnyből, de beszélt arról is, hogy milyen újításokat látna legszívesebben a szériában, illetve mit változtatna meg a jelenlegi szabályozásban.
 
Ha ki kellene választanod a világ bármely pontján egy várost, egy új Formula-1-es utcai pályához, melyik várost választanád, és milyen szempontok alapján döntenél?
 
Jenson Button: Ez Tokió lenne. Szeretem Tokiót. Nagyon jók az utak, így egy remek pálya lenne. Képzelj el egy pályát a szuper menő Roppongi körzetben. Wow!
 
Ha választhatnál egy korábbi világbajnokot csapattársadnak, ki lenne az és miért?
 
JB: James Hunt. Azt hiszem nagyszerű időket élnénk meg együtt.
 
A múlt Formula-1-es újításai között sorakozik az aktív felfüggesztés, a turbófeltöltéses motorok, a hat kerék és sorolhatnánk még… Ha valamelyik korábbi innovációt vissza lehetne hozni a múltból, melyik választanád, és miért?
 
JB: Sosem szerettem ezeket az autókat így, a túlzásba vitt elektronikával. Én a hangos és gyors motorokat kedvelem, és valószínűleg azt választanám, hogy hozzák vissza a 850 lóerős V10-es motorokat – ez már valami! De természetesen ez egy szenvedélyes versenyző szempontja. Tisztában vagyok azzal, hogy környezetbarát módon kell haladni - annak bizonyítékaként, hogy ezzel is törődünk -, ezért úgy gondolom, hogy a Formula-1 jó irányba tart a kisebb motorokkal. De persze a bennem lévő megrögzött autórajongó még mindig a nagyobb motorokat kedveli. 
 
Milyen innovációkat szeretnél látni a jövőben? 
 
JB: Kevesebb aerodinamika, és még több tapadás. Illetve a tankolás visszatérése.
 
Ha csak egy versenypályán vezethetnél életed végéig bárhol a világon, a jelenlegiekből vagy akár a múltból, akkor melyiket választanád?
 
JB: Talán Szuzukát. Ez közel van Tokióhoz, ráadásul egy fantasztikus pálya. Ha nem a távol-keleten keresgélnék, akkor pedig valószínűleg Spát választanám.
 
Maserati, Alfa Romeo, Tyrell, March - csak néhány csapat, akik már nem részesei a szériának. Melyik egykori csapatnál versenyeztél volna legszívesebben, és miért?
 
JB: Hesketh Racing. Ők nagyon tudtak élni. A versenyzést nagyon komolyan vették - és tudták, hogy bizonytalanítsák el a többieket -, de komolyan vették a szórakozást is.
 
Ha tervezhetnél egy F1-es pályát, melybe az összes kedvenc kanyarod bekerülhetne, akkor melyik lenne az a három, amit mindenképpen beraknál?
 
JB: Lehet inkább három részből összerakni? Biztos, hogy a Becketts (Silverstone) és az Eau Rouge (Spa) benne lenne, még akkor is, ha ez már nem valódi kanyar többé, hiszen már túl könnyű lett a módosítások után. A saját pályámban valószínűleg sok rész lenne Silverstone-ból – hiszen mindannyian szeretjük a nagy sebességű kanyarokat. És oké, még tennék hozzá Szuzukából néhány részt.
 
Ha visszamehetnél az időben, és 1950-1990-ig bármelyik évtizedben versenyezhetnél, melyik évtizedet választanád, és miért?
 
JB: Mitán csak 2000-től versenyzek, így én már csak biztonságos Formula autókkal mentem. Ha ugyanezek a biztonsági előírások lettek volna a ’70-es, ’80-as években, akkor a szellemiségük miatt ezeket választanám.
 
A jelenlegi Formula-1-es szabályozásban mit változtatnál, és miért?
 
JB: A tankolás betiltásán változtatnék. Fantasztikus volt alacsony üzemanyagszinttel versenyezni. Ez egyszerűen félelmetes volt. Mindannyian szeretnénk könnyű autókkal versenyezni, és a kifinomult tankolási stratégia is hozzájárul a látványhoz.
 
Ha a Formula-1 nagy versenyzői közül ki kellene választanod két egykori pilótát, hogy megnézd, hogyan versengenek egymás ellen, kik lennének ők?
 
 
JB: Ayrton Senna és Alain Prost. Láttam őket, amikor még nagyon fiatal voltam, és soha nem tudom megunni, hogy ne nézzem meg újra és újra.
 
Ha csapatfőnök lennél, a jelenlegi mezőnyből kiket szerződtetnél le saját csapatodba? (Saját magad, és jelenlegi csapattársad kivételével)
 
JB: Nem tudom. De ha muszáj, akkor Fernandót (Alonso) és Paul di Restát mondanám. Miért is ne?
   
A jelenlegi versenynaptár 19 futamból áll. Ha még egy helyszínt hozzáadhatnál, melyik lenne az, és miért?
 
JB: Ez biztos, hogy Imola lenne. Szeretem ezt a pályát. Itt szereztem meg az első pole pozíciómat 2004-ben, így nagyon kedves emlékeket őrzök róla.

Egy vacsorapartit rendezel, ahová meghívhatsz négy embert a motorsportok világából, akár a múltból is. Kiket hívnál meg?
 
JB: Én inkább a családdal és a barátokkal vacsoráznék szívesen. Túl sok időt töltök a Formula-1-ben, úgyhogy inkább egy privát dolog lenne.
 
Ha lehetőséged nyílna egy F1-es autót vezetni a múltból, melyikbe ülnél bele?
 
JB: Ha beleférnék, akkor a (McLaren) MP4/4-est szeretném vezetni. Ez az autó 16 versenyt nyert, biztosan egy pokoli gép lehetett.
 
Tetőtéri medence, tekepálya, forgó sushi bár - csak néhány dolog, ami a legtöbb F1-es Motorhome-ban nem található meg. Ha hozzátehetnél egy dolgot ezekhez felszerelésekhez, berendezésekhez, akkor mi lenne az?
 
JB: Először is nem szeretem forgó sushi bárokat – a sushi pultot szeretem. Egy bowling pálya jó lenne.
 
Képzeld el, hogy most nyerted meg újra a világbajnoki címet. Hová mennél ünnepelni, és milyen ünnepi menüt választanál?
 
JB: Azonnal Hawaii-ra utaznék. Eltöltöttem már néhányszor ott egy kis időt. Elmennék ott egy japán étterembe, és szakét innék - ami a kedvenc italom -, vagy egy piszkosul száraz martinit.
 
Még több F1 fantázia:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 jenson button f1 fantázia